Proefpersonen gezocht voor wetenschappelijk onderzoek!

In het Radboud UMC in Nijmegen word er onderzoek gedaan naar sclerodermie. Voor de Hit Hard & Early studie zoeken zij nog deelnemers. Zie onderstaand bericht voor verdere toelichting / uitleg over de studie en de criteria.

Hit Hard & Early studie.

Achtergrond van het onderzoek

Systemische sclerose (SSc), ook wel sclerodermie genoemd, is een ziekte met onbekende oorzaak waarbij er een combinatie van ontsteking, vaatafwijkingen en verlittekening aanwezig is. Recent onderzoek heeft laten zien dat in systemische sclerose ontsteking de drijvende factor is van de vaatafwijkingen en verlittekening. Wij verwachten dat door heel vroeg in het ziektebeeld hoge dosering prednison, een sterke ontstekingsremmer, te geven de ziekte afgeremd wordt of zelfs tot stilstaan komt. Zo zouden we onomkeerbare schade van organen kunnen voorkomen. Daarom denken wij dat door onderdrukking van het ontstekingsproces, door behandeling met hoge dosis prednison, het ziekteproces kan stoppen.

Recent zijn er criteria opgesteld voor zeer vroege systemische sclerose, de zogenaamde VEDOSS criteria, waarmee het mogelijk is geworden om patiënten in een zeer vroeg stadium te herkennen.

 

Proefpersonen gezocht

Het doel van deze studie is het onderzoeken van het effect van hoge dosering prednison, toegediend via een infuus bij patiënten met zeer vroege systemische sclerose. Het is een placebogecontroleerde studie. Dit houdt in dat deelnemers óf behandeld worden met prednison óf met een placebo (een niet werkzame stof).

2 op de 3 deelnemers wordt behandeld met prednison. 1 op de 3 deelnemers ontvangt een placebo. Wie welke behandeling krijgt wordt bepaald door loting. De artsen hebben hierop geen invloed.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Radboudumc, te Nijmegen onder leiding van reumatoloog dr. M.C. Vonk. Dr. Vonk is één van de experts in Nederland op het gebied van de behandeling van systemische sclerose. De onderzoeksarts van dit onderzoek is drs. B.E. Kersten.

 

In totaal zullen 30 deelnemers meedoen.

 

Wie kan meedoen?

We zoeken mannen en vrouwen:

  • in de leeftijd van 18 jaar of ouder.
  • bij wie het fenomeen van Raynaud is vastgesteld door een arts.
  • met ‘puffy  vingers’, welke korter dan 3 jaar geleden zijn ontstaan.
  • positief getest op systemische sclerose specifieke antistoffen (anti-centromeer óf antitopoisomerase antistoffen) bij wie afwijkingen passend bij vroege systemische sclerose zijn vastgesteld tijdens een nagelriemcappilairoscopie.

 

Wanneer kunt u niet meedoen?

 

  • Indien er verharding van de huid is opgetreden.
  • U in het verleden behandeld bent met bepaalde reumatische geneesmiddelen, zoals methotrexaat en mycofenolaat mofetil.
  • Indien er bij u sprake is van; zwangerschap, borstvoeding, ernstige psychische problemen in het verleden, maag- of darmzweren, hoge bloeddruk en acute infectie.
  • U bepaalde geneesmiddelen gebruikt die niet samen gegeven mogen worden met prednison.

Heeft u belangstelling of wilt u aanvullende informatie?
Bel naar:
Mw drs. B. Kersten, arts-onderzoeker
T: 024-3614580: secretariaat reumatische ziekten

Of kijk op:

https://www.radboudumc.nl/trials/hit-hard-and-early

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie